Mevsimsel geçiş dönemlerinde sık yaşanan sorunların başında ani sıcaklık değişimleri nedeniyle vücudun savunma mekanizmasının zayıflaması gelmektedir. Havaların soğumasıyla birlikte artan gribal enfeksiyonlara karşı özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir.
Gün içerisinde değişen hava sıcaklıklarına bağlı olarak vücut ısısı da değişim gösterir. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde vücut ısısını dengede tutabilecek kalın giysiler tercih edilip, giysiler gün içerisindeki hava sıcaklığına bağlı olarak değiştirilmelidir. Havaların soğumasıyla birlikte artan gribal enfeksiyonlara karşı özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi önerilmektedir. Bu durumda ılık duş alınarak giysiler değiştirilmelidir.
Sonbahar döneminde, yaz aylarından kalan yemek tercihi alışkanlıkları da terk edilip, mevsime uygun yiyecekler tercih edilmelidir. Özellikle sonbahar döneminde sık tüketilen dondurma ve soğuk gıdalar vücutta çeşitli enfeksiyonların oluşumuna neden olmaktadır. Soğuk gıdaların yerine mevsime uygun yiyecekler tercih edilmelidir. Kaliteli, dengeli ve yeterli beslenme dışında, gribal enfeksiyonlardan korumanın ya da hastalığı hızlıca atlatmalarını sağlamanın diğer bir yolu bol ve dengeli sıvı tüketimi sağlamaktır. Meyve sularının tüketimindeki aşırılık ise vücut dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Meyve sularının ve vitamin içeren ilaçların tüketimindeki aşırılık vücuttan atılırken böbreklerin iş yükünü de artırmaktadır. Gerekli ölçüde tüketilen ıhlamur, kuşburnu, ada çayı ve bol limonlu bir yeşil çay bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.